CLUJ NAPOCA: Tel: 072 4082 270  
Log in Register

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Frequently Asked Questions

Ce oferim, în ce constă munca?

Munci agricole sezoniere în ferme de pe tot teritoriul Mării Britanii. Sunt eligibili aplicanţi - cetăţeni români şi maghiari, studenţi şi non-studenți: în general se lucrează la recoltat de legume şi fructe, dar şi la construcţia de sere.

Perioada de muncă?

Aveți dreptul de a alege să lucrați în orice perioadă al intervalului de lucru confortabil, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, în funcție de cererile angajatorului. Perioada minimă oferită – 2 luni, maxim - 12 luni.

Calendar recoltă:

Narcise: Ianuarie, februarie, martie

Rubarba: Ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie

Varză: Ianuarie, februarie, martie, aprilie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie

Zmeură: Iulie, august, septembrie

Mure: Iulie, august, septembrie

Cireșe: Iulie, august

Dovlecei comestibili: Septembrie, octombrie

Roșii: Mai, iunie, iulie, august

Porumb dulce: August, septembrie, octombrie

Mere: August, septembrie, octombrie, noiembrie

Dovlecei: Iunie, iulie, august, septembrie

Salată: Aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie

Cartofi: August, septembrie, octombrie, noiembrie

Căpșuni: Aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie

Ce condiţii trebuie să îndeplinesc?

Vârsta minimă acceptată este 18 ani. 

Solicitanții trebuie să deţină un pașaport valabil sau carte de identitate valabilă pe durata contractului de muncă.

Permis de conducere cu categoriile aferente dacă natura job-ului solicită acest lucru.

Pentru majoritatea job-urilor nu există cerinţe cu privire la aptitudini speciale, experiență sau altele, pentru cei care se angajează sezonier la fermă. Cu toate  acestea,  reprezintă un avantaj pentru dumneavoastră dacă aţi mai lucrat, sau aţi studiat agricultura sau horticultura. De asemenea reprezintă un avantaj dacă cunoaşteţi limba engleză însă nu este o condiţie necesară angajării în domeniul agricol.

Aplicanţii trebuie să fie dispuşi şi capabili să locuiască şi să muncească în Marea Britanie pe durata solicitată de fermier, a contractului de muncă.

Cât de mult voi câștiga?

Salariile se achită pe oră şi la normă. Rata minimă pe oră este în conformitate cu legislația britanică și este de 7.50 lire sterline pe oră. Plata se majorează în fiecare an, în luna Octombrie. De exemplu, începând cu luna Octombrie 2016, salarizarea minimă va fi 7.50 lire sterline/oră. Având în vedere specificul muncii în agricultură, volumul de muncă poate varia de la o zi la alta, de la o săptămână la alta sau de la o lună la alta. Volumul de muncă şi numărul de ore sunt influenţate direct de recoltele dintr-o anumită perioadă, de vremea dintr-o anumită perioadă. În mod realist, pot să fie săptămâni în care se lucrează 25-30 de ore şi săptămâni în care se vor lucra 50-60 ore.Fiecare săptămȃnă poate fi diferită în agricultură, recolta poate să nu fie pregătită de cules, sau poate este puțină, iar vremea de asemenea influentează lucrul pe cȃmp. Nu vă aşteptați să lucrați fiecare oră din zi pe durata şederii dvs. la fermă.

De cele mai multe ori salariul dvs. va fi la normă de muncă. Prin salarizarea la normă se înțelege plata în funcție de cantitatea recoltată de dvs. Ceea ce culegeți este cântărit iar plata se face în funcție de fiecare kilogram cules. Acest aspect reprezintă un avantaj deoarece cu cât munciți mai mult cu atât puteți câștiga mai mult, nefiind condiționați de un salar fix. Dacă găsiți munca prea dificilă, fermierul sau reprezentați ai acestuia vă pot ajuta să învățați să culegeți mai repede. Dacă și după aceasta sunteți prea lenți pentru a câștiga salariul minim, veți primi avertismente. Dacă nici în urma avertismentelor nu v-ați îmbunătățit munca, atunci fermierul nu are altă alternativă decât să înceteze colaborarea cu dvs. De asemenea este destul de greu de mutat muncitorii lenți la o altă fermă. Prin urmare este deosebit de important pentru cei care doresc să se angajeze prin intermediul nostru, să fie pregătiți de muncă grea.

Sunt perioade în care muncitorii câştigă peste minimul garantat, în funcţie de eforturile depuse de fiecare în parte și în funcţie de recoltă. Din experienţele anterioare, peste 50% dintre muncitori reuşesc să depăşească minimul, ajungând la 7.00 – 7.50lire sterline/oră sau mai mult.

În Marea Britanie există salarii de bază pe care angajatorii sunt obligați să le plătească. Acestea sunt în conformitate cu:

Salariul minim pe economie (Anglia şi Țara Galiilor) www.gov.uk/nationalminimumwage

Consiliul salariilor din Agricultură din Scoția www.scotland.gov.uk

Consiliul Salariilor din Agricultură din Irlanda de Nord  www.dardni.gov.uk

Plătesc taxe către statul britanic? Există deduceri din salariu?

Participanții trebuie să se aştepte la anumite taxe şi deduceri din salariu.

Tuturor angajaților din Marea Britanie (Anglia, Țara Galilor, Scoția şi Irlanda de Nord) le sunt deduse ȋn mod normal doua taxe ȋnainte de a fi plătite salariile. Aceste două taxe sunt Taxa pe Venit (PAYE) şi Taxa de Contribuții Sociale (NIC).

Taxa pe venit este dedusă din salarii și are valoarea de 20% din toate veniturile ce depăşesc partea săptămȃnală din pragul anual de impozitare.  Pragul  de impozitare  pentru acest an este de £10,000, crescând la 10,500 din 6 aprilie 2015. Anul fiscal ȋncepe pe 6 aprilie şi se termină pe 5 aprilie anul următor.

Contribuțiile  Sociale  sunt  plăţile  pentru  anumite  beneficii  sociale  ȋn  Marea  Britanie.  HMRC, autoritatea  fiscală  britanică, administrează colectarea celor două impozite Income Tax și Naţional Insurance.

Angajatorii au obligația legală să deducă de la angajați Taxa pe Venit şi Contribuțiile Sociale datorate iar apoi să le transmită către autoritatea fiscală HMRC.

Mai multe informaţii cu privire la taxe şi impozite în UK găsiţi aici: https://www.gov.uk/income-tax-rates

Taxa pentru cazare – Aceasta este de obicei dedusă saptămȃnal şi apare pe fluturaşul de salariu.

Garanţia –Majoritatea fermierilor care oferă cazare ȋn cadrul fermei vor solicita participanților să achite o garanţie ȋn eventualitatea daunelor aduse locuinței şi utilităţilor. Garanţia este returnată participanților cȃnd părăsesc fermă, dovedind că nu au produs nici o daună locului unde au fost cazați şi că au lăsat-o curată.

Ne vom asigura că vor fi furnizate informaţii complete participanţilor despre toate costurile, înainte ca aceştia să ajungă la fermă.

Plata salariilor

În fiecare săptămână, veți obține un fluturaş de venit. Vă recomandăm să păstraţi la dumneavoastră o sumă mică de bani, suficientă pentru a acoperi cheltuielile personale. Angajatorul vă va oferi instrucțiuni cu privire la ceea ce trebuie să faceţi pentru a păstra banii în siguranţă: fie la banca angajatorului, în contul acestuia sau într-un cont bancar pe numele dvs., în cazul în care banca va permite acest lucru.

Fluturașul de salariu

Fiecărui participant i se va emite un fluturaş de salariu atunci cȃnd se va efectua o plată. Este foarte important ca participanții să păstreze toți fluturaşii de salariu, ca o dovadă a cȃstigurilor personale  pentru a evita orice neȋnțelegere ȋn ceea ce priveşte salariul. Luăm în serios orice acuzaţie cu privire la salariu însă nu se poate face nimic fără documente doveditoare așadar vă recomandăm să păstraţi fluturaşele de salariu, să nu le deterioraţi şi de asemenea să aveţi o evidență personală a orelor lucrate ca o măsură de siguranţă.

Ce taxe trebuie să plătesc către YSIIEA?

Următoarele servicii sunt opţionale şi se aplică per plasament.

$1·      Oferirea de informații detaliate/asistențӑ pentru pregătirea cӑlӑtoriei și informarea fermei referitor la data sosirii confirmate și întâlniri de pregӑtire a cӑlӑtoriei – 35 lire sterline;

$1·      Asistență pe perioada șederii ȋn Marea Britanie. Este destinatӑ pentru a oferi asistență aplicanților, muncitorilor și membrilor familiilor lor pe perioada de muncӑ ȋn Marea Britanie. Un numӑr de telefon este pus la dispoziție dacӑ e solicitat și pentru consultanță ȋn alte probleme decât cele legate de muncӑ – 100 lire sterline;

$1·      Asigurare medicală pe două luni de zile care acoperă repatrierea – 22.50 lire sterline;

$1·      Asigurare medicală pe şase luni de zile care acoperă repatrierea – 44 lire sterline.

Organizarea lucrărilor

Organizarea muncii este dependentă de activitățile agricole. În general, în perioada în care este vârf de sezon se lucrează 6 zile pe săptămână. Ziua de lucru începe de cele mai multe ori la ora 07:00 dimineaţa și se termină la ora 17:00.  Vremea poate afecta calitatea și cantitatea culturilor, iar acest lucru la rândul său, va afecta câştigurile finale.

Cazarea şi masa la fermă

Informaţii detaliiate sunt oferite împreună cu contractele. Vă rugăm să le citiți cu atenție!  Cazarea este asigurată întotdeauna în case mobile şi în rulote. Bucătăria, toaleta şi duşul pot fi în interiorul unităţilor de cazare, dar şi în afara acestora. Costul cazării variază între 33 şi 45 de lire sterline pe săptămână cu utilităţile incluse. Mâncarea se va pregăti în regie proprie în bucătăria din caravană sau în bucătăria comună dotată cu tot ce este necesar. Costul mâncării este cuprins între 15 şi 30 de lire/săptămână, în funcţie de fiecare muncitor.

Cel puţin o dată pe săptămână sunt organizate curse pentru cumpărături/aprovizionare.

Transferul aeroport – fermă

Colaborăm cu firme de transport din Anglia care asigură transportul de la aeroport la fermă. Muncitorii sunt aşteptaţi în aeroport. Costul acestui serviciu variază în funcţie de numărul muncitorilor care sosesc împreună. Cu cât grupul este mai mare, cu atât costurile sunt mai reduse. De exemplu, pentru un grup de 10 persoane, transferul costă 30/35 lire/persoană. Pentru un grup de 30 de persoane, transferul costă 20-23 lire/persoană. Există şi varianta deplasării pe cont propriu cu autobuzul şi/sau cu trenul. Costurile sunt similare, dar durează mai mult şi în general presupune un oarecare stres pentru muncitori.

Bani de buzunar

Recomandăm 100 lire sterline pentru a acoperi cheltuielile curente până la primirea primului salariu. Durează 1-2 săptămâni până la prima salarizare.

Cum petrec timpul liber?

Pentru cei care doresc să își îmbunătățească limba engleză, sunt uneori organizate activități specifice. Amatorii de sport de la fermă pot practica diferite sporturi: fotbal, volei, tenis de masă şi biliard. Seara puteți urmări programele TV sau puteţi naviga pe internet.

Nivelul limbii Engleze?

Preferabil să existe un nivel minim conversaţional, dar nu este o condiţie obligatorie.

Este necesară vaccinarea?

Recomandăm vaccinarea antitetanos, împotriva hepatitei şi a tuberculozei.

Ce trebuie să duc cu mine?

1.sac de dormit, lenjerie de pat

2.haine de lucru și încălțăminte, cizme de cauciuc

3.lucruri necesare gătitului: tigaie, tacâmuri, pahar/cana

4.pașaport/act de identitate

5.bilet avion

6.bani pentru a acoperi cheltuielile zilnice până la primirea primului salariu

7.contractul de muncă

Droguri

În cazul în care se vor găsi asupra unui angajat, acesta va fi raportat imediat poliției britanice şi autorităților din România.

Cum aplic?

1.Exprimarea interesului pentru un loc de muncă prin website, sediul YSIIEA, adresa de mail, telefonic, etc.

2.Întocmiţi dosarul de recrutare. Acesta conţine câteva documente prin care puteţi dovedi că sunteţi eligibili de recrutare.

a.CV-ul d-voastră completat în detaliu în format WORD (electronic)

b. 2 poze color (una tip paşaport şi una “corp Întreg”) – pozele să nu fie mai vechi de 3 luni

c. Copie după ultima diploma de studii

d. Copie după cartea de identitate (Buletin sau Paşaport)

e. Cazier judiciar (să nu fie mai vechi de 3 luni)

f. Adeverinţă de la Poliţie, secţia Paşapoarte din care să rezulte că nu aveţi interdicţie de a părăsi ţara (să nu fie mai veche de 3 luni)

g. Adeverinţă de la medicul de familie din care să rezulte că sunteţi apt(a) de muncă (să nu fie mai veche de 3 luni)

3.Susţinerea interviului final.

Job Search

Job Title
Categories
Job Type
Country
State
County
City
Zip Code